Елементи живлення

Чи можна заряджати батарейки?

Загальне правило – батареї не можна заряджати, тому що їх конструкція передбачає одноразове використання. Процеси, що відбуваються всередині її, необоротні, тому зарядити батарейку – тобто відновити її початковий (або близький за значенням) заряд неможливо. При цьому в Інтернеті можна зустріти достатньо порад, які батареї можна заряджати і як це зробити.

Які батарейки можна заряджати?
Насправді автори таких порад некоректно описують процес, який при цьому відбувається. За статистикою, первинні джерела живлення не розряджаються в «нуль» — внутрішнє окислення та відкладення діелектричних сполук призводить до блокування руху заряджених частинок, що утворюють електричний струм. Через війну невитраченими залишаються 10-70% хімічних реактивів. При підключенні зарядного пристрою батареї починають протікати такі процеси:

за внутрішніми реактивами проходить високий струм
під його впливом відбувається руйнування діелектричних перешкод (кірки з оксидів та солей)
починається рух вільних елементів.
Фактично заряд батареї не відновився, вона продовжує використовувати невитрачені резерви. На відміну від акумуляторів, її заряд ніколи не повернеться до початкового. При цьому, щоб продовжити функціонування первинного елемента, можна використовувати й інші способи впливу – наприклад, покусування, постукування або заморожування, але вплив струмом найбільш ефективний.

Первинне джерело струму можна підключати до зарядного пристрою не більше ніж на 15 хвилин, при цьому потрібно постійно контролювати його температуру. Як тільки батарейка починає грітися, необхідно відразу вимкнути її. Тому що далі може статися закипання електроліту, корпус почне деформуватись, набухати. У результаті все може призвести до вибуху батареї з розльотом електроліту по всьому приміщенню та можливого виходу з експлуатації зарядного пристрою.

Не всі батарейки заряджаються (хоча точніше говорити — реактивуються), найбільший ефект спостерігається у низькоякісних виробів – у них використовуються неякісні матеріали та реагенти, тому швидше відбувається процес утворення діелектричних оксидів. Але й у них ефект відновлення дуже короткочасний.

Чому не всі батареї можна заряджати?
Сучасні виробники використовують інноваційні підходи та якісні матеріали, в результаті не відбувається утворення хімічних відкладень, та робочий хімреагент використовує закладений у нього потенціал практично повністю. Особливо це характерно для промислових літієвих батарейок від відомих світових брендів, немає жодного практичного сенсу намагатися відновити їхню працездатність. Використані батарейки необхідно здати на утилізацію – це найвірніше рішення, спроба їх повторного заряду – марно втрачений час. А якщо вам потрібне надійне та стабільне джерело струму – то у нас на сайті ви зможете підібрати батарейку, яка оптимально відповідатиме вашим запитам.